Træpiller hjælper med at holde varmen og sprede hygge

Når der skal hygges, så tænker vi tit tilbage på lejrbålet, hvor alle børnene sad rundt omkring med snobrød og hyggede. Vi kan også tænke på pejsen i stuen, hvor den dejlige varme bliver afgivet og man kan bruge timevis med bare at kigge ind i flammerne. Siden mange flere hundrede tusinde år siden – faktisk over en halv million – har mennesker kunnet tæmme ild og har nydt godt af de muligheder, som det giver. Det var nemlig ikke før muligt at tilberede kød og dette skulle vise sig at have en kæmpe effekt. Mange forskere mener endda, at det var selve evnen til at tæmme ilden og koge eller stege kød, der gjorde, at mennesket udviklede en større hjerne. Det gjorde det også muligt for mennesker at holde varmen og dette medførte, at der blev udvandret fra Afrika og længere nordpå til et køligere klima.

Netop varmen er vigtig, når man bor heroppe på den nordlige hemisfære. Vi har gennem mange mange tusinde år benytter os af bål til at holde os varme og tilberede maden. Madtilberedningen udviklede sig senere hen til at foregå på et komfur. Et svensk komfur, som man kalder det, har stadig et levende bål kørende. Dette bål skal selvfølgelig tændes op med noget. Du kan klikke her for at finde et eksempel på, hvad der er rigtig godt at tænde sådan et op med.

 

Træpiller findes af mange forskellige typer træ

 

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvilken type træ man tænder op med. Vi har vel alle sammen på et tidspunkt i vores liv været ude i naturen og skulle finde brænde til at tænde op med. Her var det vigtigt, at man fandt det brænde, der var så tørt som overhovedet muligt. Vådt træ er nemlig ikke særlig brændbart, da det indeholder en masse vand. Det er muligt at få gang i et bål med vådt træ, men det vil ofte forårsage en hel masse røg og dette er selvfølgelig generende. Det våde træ vil tilmed ødelægge meget af smagen, hvis man tilbereder mad over dette. Det er meget bedre med noget tørt træ. Faktisk skal det helst være så tørt, som det nu kan være for at brænde bedst. Alt efter hvilken sort, så vil maden også smage derefter og nogle specialiserer sig faktisk inden for at røge forskelligt kød over forskellige sorter.